Ihailen ja kunnioitan teitä

Ihailen sinua Betlehemin puuseppä, joka olit Daavidin huonetta ja sukua. Sinä olit se Joosef, jolle Jeesuksen tuleva äiti oli rakkainta maailmassa. Olit kihlannut hänet. Te pääsitte ja suostuitte yhdessä polulle, jolle kukaan muu koskaan ei päässyt. Miksi? Koska juuri teidät oli valittu ainutlaatuiseen tehtävään.

Olit lainkuuliainen mies etkä halunnut häpäistä kihlattuasi, kun selvisi, että jotain peruuttamatonta ja mahdotonta oli ilmassa. Mutta sinua ei jätetty ajatuksinesi yksin, vaan kohdallesi uskottiin taivaallinen viestin tuoja. Jumala tiesi sinun tarvitsevan sen tiedon, että maailman merkittävimmän ihmisen syntymä oli suunniteltu tapahtuvaksi juuri sinun valittusi kautta. Ja Mariasta oli tuleva pelastussuunnitelman toteutumisen tärkein mahdollistaja.

Ihailen sinua Maria, jonka sanoja ja ajatuksia voin lukea Raamatusta. Olit kylässä Elisabetin, Johannes Kastajan tulevan äidin luona Nasaretissa, kun luoksesi lähetettiin enkeli Gabriel. Ja minkä uutisen kanssa Hän tulikaan!

Tullessaan sisälle sinun luoksesi enkeli sanoi: ”Terve armoitettu! Herra olkoon kanssasi.” Hämmennyit suuresti näistä sanoista ja mietit mitä tämä tervehdys mahtoi merkitä. Mutta enkeli sanoi sinulle:

Älä pelkää Maria, sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Katso sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä valtaistuimen. Hän hallitsee kuninkaana Jaakobin sukua ikuisesti, eikä hänen valtakunnallaan ole loppua.
(Luuk. 1:26-33)

Ja vain hetkeä myöhemmin sinä jo uskalsit vastata enkelille: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle sanasi mukaan.” Ja enkeli lähti sinun luotasi. (Luuk. 1:38)

Jouluaatto-julkaisu täyttää 100 vuotta. Juhlanumeron joululaulussa Jukka Salminen kysyy: Mitä mietit, Maria, hankalalla matkalla miehesi on rinnalla, kaukana kotoa?… Pyhä perhe, Betlehemin yö, karjasuoja, taivaan tähtivyö. Kohta syntyy lapsi tuo aasien ja härkäin luo. Mitä mietit, Maria?

Joosef, sinä uskalsit uskoa enkelin sanan: ”Hän synnyttää pojan.

Minä mietin puolestani tässä ja nyt, että mitä te, Joosef ja Maria, mietitte juuri silloin. Ja taidan erottaa huoneentaulustanne tekstin: Saamme armosta olla Jumalan palvelijoita. Tapahtukoon meille Sinun tahtosi mukaan.

Ihailen ja kunnioitan teitä.

Toivotan sinulle Joulurauhaa koko vanhimmistomme puolesta.

Hannele Heiskanen-Nyström