Minni Hiiri sai uudet vaatteet – kuka vaihtoi?

Rakastettu Disneyn piirroshahmo Minni Hiiri koki muodonmuutoksen, kun se sai ylleen housupuvun. Minnin ikoninen punainen mekko on historiaa ja tilalle tuli monien mielestä yöpuvulta näyttävä sininen housupuku. Rusetti on jäljellä, tosin sinisenä.

Asun suunnittelija McCartney toteaa housupuvun symboloivan uudelle sukupolvelle edistystä ja voimaantumista. Hän jakaa myös Minnin arvot. Maskotti ilmentää iloisuutta ja aitoutta. Uusi asu on otettu vastaan erittäin ristiriitaisin tuntein. Ilmassa on ollut sekä ihailua että kovia kritiikkiryöppyjä.

Näin pinnallinen ”uutinen” ohjasi pohtimaan asiaa uudesta kulmasta. Löydänkö laajakulmaobjektiivista yhtymäkohtia kulttuurisiin kärjistyksiin, ilmiselvään asennemuokkaukseen tai jopa käytöstapojen murentamiseen?

Kyllä löydän. On helpompaa olla yhtä mieltä enemmistön kanssa kuin uida vastavirtaan. Siitä lienee jokaisella omat kokemuksensa, vaikkapa uskovana nuorena, traumoineen kaikkineen. Vastakkaisuuksista ei ole pitkä matka asetelmaan, jossa toiset alistavat, lannistavat ja jyräävät ja toiset vaikenevat, lannistuvat ja pahimmassa tapauksessa uhriutuvat.

Meille kaikille valkeni vain pari viikkoa sitten, ettei edes maailmanpoliittiseen jyräämiseen tarvita kuin yksi asialleen sairaasti vihkiytynyt, säälimätön diktaattori. Keneltäkään ei kysytä lupaa, kun itse kunkin arkivaate värjätään verenpunaiseksi. Tämä Tellus on aivan liian täynnä tuskien tupia, jotka räjäytetään rauniokasoiksi. Kenen kanssa asiasta on sovittu? Ei ainakaan Rauhanruhtinaan.

Mikä on sinun, minun ja meidän osuutemme tätä tuoreinta ihmiskunnan elämäkertaa kirjoitettaessa? Kysymys on erityisesti pukeutumisesta. Miten tulisi pukeutua silloin kun rajuilma tuivertaa? Kylmässä säässä kehotetaan käyttämään kolmea vaatekertaa.

Raastavan nuoruuden elänyt, armahdettu apostoli Paavali kirjoittaa tiivistä ja selkeää tekstiä kolossalaisille.
Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen, pitkämielisyyteen…” (Kol.3:12, vuoden 1938 suomennos).

Sovitaanko, että varsinkin vaikeiden päätösten edessä kysymme – Mitä Jeesus tekisi? Uskon, että vääryys vähenisi, oikeudenmukaisuus lisääntyisi, eikä kukaan kulkisi nälkäisenä, alastomana eikä hyljättynä. Kun Kristus pukee, Hän valitsee armahtamalleen puhtaan valkoiset vaatteet. Lohdutetaan ja tullaan lohdutetuiksi. Aina.

Hannele Heiskanen-Nyström
Vanhimmiston puheenjohtaja